Reanimatiecursus door Riek Fictorie


Riek Fictorie heeft 24 mannen van 65+ uit de onderhoudsploeg
“Op de groene Weide” twee achtereenvolgende middagen in twee groepen van 12 man letterlijk op de knieën gekregen.
Ze heeft de heren laten drukken op een denkbeeldig plastic telefoontje en een vogelbeweging laten maken bij de opmerking: “Raak de patiënt niet aan”. Maar dat was nog niet alles!
Ze heeft tevens het bovenlichaam van een transgenderpop laten ontkleden, te kussen om vervolgens het mondje weer af te laten vegen.
Bij het wentelen van het lichaam heeft ze de mannen in alaafhouding gekregen om de stabiele zijligging aan te leren. Je zou het vooraf niet voor mogelijk hebben gehouden dat een cursusleidster deze posities bij dergelijke heren heeft kunnen bewerkstelligen.
Toch een komische aanblik nietwaar?
Zo zie je maar weer dat in dergelijke noodgevallen onder druk alles vloeibaar wordt.
30 keer moest stevig op de borstkast worden gedrukt en dit een paar keer achter elkaar. Kennelijk had Riek er plezier in om te testen hoe het met de conditie van de heren was.
Je hoopt het nooit mee te maken, maar als je elders te maken krijgt met acute hartproblemen, of aan het tennissen bent en je maatje krijgt een hartstilstand kan de eerste handeling van levensbelang zijn en moet er snel kunnen worden gehandeld.
Een dergelijke cursus is dan ook zeker niet overbodig!
We hebben ook niet geweten dat de mogelijkheden van de mobiele telefoon bij onverwachte calamiteiten zo’n belangrijke rol kan spelen.
Kortom, door het kordaat optreden van Riek en haar begripvolle stimulerende woorden, hebben we niet alleen een aangename, maar ook een zeer leervolle middag gehad die voor herhaling vatbaar is.
Uit de reacties die we inmiddels hebben verzameld was de onderhoudsploeg uitermate tevreden over deze deskundige reanimatiecursus.